Атанас Зафиров: БСП ще се яви на предсрочните избори в коалиция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП ще се яви на предсрочните избори в коалиция. Досега сигурните участници във формацията са 15, но в "Денят започва в неделя" и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че очаква още. Решението е взето на вчерашното заседание на Националния съвет на партията.

Зафиров посочи, че 15 партии са потвърдили желанието си за участие в коалицията, но се водят разговори и с още няколко и най-вероятно броят им ще бъде повече от 20.

"Надявам се, че в тази коалиция ще влязат всички разпознаваеми политически субекти в лявото политическо пространство. Процесът е отворен. Поканили сме буквално всички. Най-знаковите са "Левицата", "Изправи се, България"... Има от целия ляв политически спектър."
 

Зафиров определи поведението на Корнелия Нинова и част на хората около нея като открита форма на саботаж:

"Много ми се иска тази тема вече да е приключила в БСП. Няма проблем в БСП и няма хора, с които искаме да се разделяме. Факт е обаче, че алтернативната Бузлуджа, непрестанното говорене по медии как в БСП се е случил едва ли не някакъв преврат, как някакви хора искали да обсебят партията и да я тласнат в неправилна посока, говоренето против лявото обединение, за което полагаме толкова много усилия, показва, че има хора, които не желаят това да се случи. Най-нормално при тези обстоятелства е да има някаква мярка за въздействие, тъй като подобни действия създават смут и недоверие не само в партията, а и в потенциалните ни партньори, а най-лошото е, че и в обществото."

Зафиров уточни, че крайната подредба на листите ще се осъществи в Националния съвет на БСП, където той ще бъде финализиран.

По думите му Корнелия Нинова не може да бъде кандидат за депутат заради уставните ограничения, които самата Нинова е наложила. Изрази желание в листите да бъдат включени нови, млади лица, които да "покажат нещо ново в партията и по този начин да покажат, че разбират "повика за промяна на обществото".

За напрежението около вътрешния министър Калин Стоянов, Зафиров заяви, че по време на консултациите при президента срещу кандидатурата на вътрешния министър е имало обструкции от страна на различни политически сили.

"БСП не се меси в подредбата на служебния кабинет", заяви той.

Атанас Зафиров уточни, че кандидатурата на служебен премиер не идва от БСП. За предстоящите избори изрази надежда да има широк публичен дебат, в това число между политическите лидери, за да излязат да гласуват колкото се може повече хора.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад