Атанас Запрянов: Неприкосновеността на територията на Алианса остава основен фактор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да се извърши комплексна оценка на цялостното въздействие на войната както върху сигурността и отбраната на нашата страна, така и върху икономическия живот. Това коментира бившият зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов.

„НАТО ще проведе извънредна среща на върха. Тази извънредна среща включва държавните и правителствени ръководители на страните членки. Задействат се и отбранителните планове за страните от източния фланг“, каза Запрянов.

„Българският посланик в НАТО загатна, че той не може да говори в детайли за тези планове. Но аз мога да кажа, че такъв план за България има. В едно от ученията, което се проведе през 2018 г. за управление на кризи, българското правителство, президентство, всички ведомства участваха в такова учение по изпълнение на мероприятията по този план. Има достатъчно експертиза по учебен сценарий. И решението на правителството за тези работни групи е в тази посока – че трябва да се извърши комплексна оценка на цялостното въздействие на войната между Украйна и Русия както върху сигурността и отбраната на страната, така и върху икономическия живот“, допълни той.

Подчерта, че неприкосновеността на територията на Алианса остава основен фактор. И нападението срещу който и да е член от Съюза, значи нападение срещу всички.

По чл. 4 провеждайки политически консултации, ако ситуацията ескалира, НАТО е готов да въведе чл. 5. Всички тези планове са отбранителни. Те не предвиждат създаване на военна групировка за водене на война. Предвиждат привеждане на въоръжените сили в съответните готовности и задействане на силите за бързо реагиране на Алианса и тяхното разполагане на източния фланг, посочи Запрянов.

Военните канали между Алианса и Русия все още работят. Агресията, която Русия извършва в Украйна, обхваща екваторията на Черно море и би следвало да се вземат специални мерки за избягване на инциденти, които могат да бъдат изтълкувани като въоръжена агресия от едната или другата страна. Да съществува такава комуникация – това е добър сигнал. Ситуацията е опасна. Засега няма данни войната, която се води в Украйна, да напусне нейната територия. Но това е възможно, ако има координация и комуникация между НАТО и Русия, каза още Запрянов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад