Ивайло Калфин: В краткосрочен план санкциите ще имат сериозен негативен ефект върху руската икономика, в дългосрочен - не

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очевидно, че руските военни действия в Украйна са внимателно планирани - след края на Олимпиадата и в последователността, която видяхме - признаване на две провинции за самостоятелни държави и след това нахлуване. Това каза в “Още от деня” Ивайло Калфин - бивш вицепрезидент и външен министър, в коментара си за започналата военна операция на Руската федерация в Източна Украйна.

Според него в краткосрочен план санкциите ще имат сериозен негативен ефект върху руската икономика. В дългосрочен план, обаче, това няма да е така - всяка икономика се адаптира.

“Така че санкциите имат смисъл, когато са приложени за кратко време и имат незабавен ефект”, допълни той.

За Калфин е важно стратегически какво ще се случи, защото Русия има всички шансове да понесе значителни загуби в бъдеще - да загуби европейския енергиен пазар, все пак НАТО да се изправи на границата с Русия, да се увеличи зависимостта на Руската федерация от Китай.

“Това са процеси, които са дълготрайни, които надали са желани, но очевидно руският президент е преценил да действа така”, отбеляза Калфин.

По думите му зависимостта на Русия от европейския енергиен пазар е много по-голяма от зависимостта на Европа от доставките на руски газ.

“Русия изнася 80% от газа си за Европа. Ако в Европа има зависимост - 40% от европейския газ идва от Русия, то зависимостта на Русия от този пазар е много по-голяма. Това е богат, демократичен пазар, а другата алтернатива за Русия е да изнася за Китай, който надали ще може да се договаря свободно за цени”, коментира още Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че “Русия и Китай в доста отношение говорят в един глас, което определено е в интерес на Китай, но не е в интерес Русия”.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад