Авиобаза Крумово на 60 години - историята зад една снимка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Летище "Крумово" и първата вертолетна авиационна част в България отбелязаха 60 години, а фотографът Огнян Стефанов превърна юбилея в незабравимо изживяване и за екипа на базата, и за всеки, който види кадъра.

Обърнете внимание - няма нищо случайно на тази снимки, изпипана е до най-малкия детайл - Татяна Йорданова се срещна с фотографа, за да разкаже.

Тази снимка може да е повод да се скарате с приятел. Дали това са истински хора или е макет. Истински са. Истински военни, убедени да легнат на земята от Огнян. Фотографът, запален по авиацията от дете.

"Класика. Дядо е пилот, който ми е разказвал истории като малък".

Седмица мислене, чертежи, схеми.

"Сядам пред компютъра, вадя самолетите на схема и започвам да ги редя. Толкова пъти съм ги въртял, как точно да застанат. Къде ще бъде знамето, къде е оста на самолета, къде ще застанат хората, докъде са границите на снимката. Това се разчертава с един тебешир на стоянката. Постепенно придобива един завършен вид - и казвам - А, ето, това е!"

В тази снимка няма случайни детайли. Снарядите образуват числото 60, на колкото години става авиобазата в Крумово.

Всяко нещо на снимката си има причина да е там.

В горния ляв ъгъл седи командира на базата, който отдава чест.

Вижте опашката на жената - пилот.

Това не е първата, нито последната такава снимка на Огнян. Как точно убеждава военни да станат модели си остава негова тайна.

"Честно казано очаквах повече съпротиви, но явно и те са виждали тетрис снимки и си легнаха и даже им беше забавно. Винаги има някой скептик, който накрая като види резултата си вика Е, добре го направихме".

Но смисълът на тази снимка не е да бъде просто красива. А да отдаде чест на тези, които пазят нашата.

Снимка: Огнян Стефанов