Автобусни линии отказват да обслужват линиите в Стралджа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

12 села от община Стралджа останаха повече от месец и половина без автобусен транспорт за придвижване до общинския и областен центрове. Причината отказ на фирмата, подписала договор, да изпълнява ангажиментите си по определените линии.

Проблемът с автобусния транспорт в община Стралджа възниква периодично заради сравнително малкия брой пътници. Липсата на автобуси обаче затруднява живеещите в южната част на общината, предимно възрастни хора.

"Съседното село Войника и Тамарино останаха по-отдалечени и в страни от другите села в общината и от средата на април до сега нямаме никакъв превоз. За съжаление, имаше и бургаска линия и тя спря. Хората се намират в много тежко състояние и затруднено, тъй като няма и коли, които да наемат, не могат да си купят лекарства, не могат да отидат на зъболекар", обясни Недялка Илиева от село Тамарино.

"Преди този проблем имахме достатъчно автобуси и хората свикнаха с това удобство в желаното от тях време да посетят града, да се върнат, но след създалите се обстоятелства се ограничиха и предвижването до областния града стана много трудно. Въпреки че имаме линия, която обслужва косвено, това са автобусите за град Болярово, но сутрешният автобус е много ранен, вечерно време пък късно се придвижват, но по обед, когато хората имат малко работа, няма с какво", уточни Румен Димов от село Саранско.

Автобусната фирма, която обслужва по-отдалечените села в община Стралджа след първия отказ да превозва пътници получава допълнително финансиране от общината. Въпреки това автобуси отново няма.

"Превозвачът отказа да ги изпълнява, защото каза, че линията е нерентабилна, ковида, застаряващо население предимно, това са факти няма как да ги скрием, да ги пренебрегнем и седнахме и се договорихме да дофинансираме с решение на ОбС ние дофинансирахме линиите и нещата се върнаха в нормалния си ритъм, изпълняваха се линиите. Но незнайно по какви решения, превозвачът реши да не изпълнява линиите. За втори път уведоми ни само по телефона, че от 1 март, ако не ме лъже паметта, отказва да изпълнява линиите", разкри Атанас Киров, кмет на община Стралджа.

От Общината са категорични, че ще си търсят правата.

"Ще си поискаме от превозвача неустойката да ни изплати и същевременно ще сигнализираме в ДАИ, защото сме сигнализирали, имаме протоколи за това, че процедурата, че той не си е изпълнявал линиите", посочи Атанас Киров.

Междувременно е проведена процедура за изпълнител на проблемните автобусни линии, на която не се е явил никой, а това довело до пряко договаряне. Днес се очаква договорът за обслужване на автобусните линии в южната част на община Стралджа да бъде подписан, а автобусите да тръгнат още от 1 юни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад