По ваш сигнал в с. Писарево

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мъртви прасета изплуваха от водите на река Янтра в околностите на горнооряховското село Писарево. Районът е отцепен от полиция. По случая се води разследване.

Учени от БАН, които извършвали обследване на района, забелязали 17 мъртви прасетата по бреговете на река Янтра.

Полицията отцепи периметъра и започна изваждането на мъртвите животни от реката, както и вземането на проби за наличие на африканска чума.

От Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново заявиха, че прасетата имат ушни марки и тепърва предстои да стане ясно от кое стопанство са.

Не знаем всъщност от колко ферми може да са тези прасета. Слагаме под възбрана всички ферми, които са в 3-километровата зона, независимо дали ще се покаже, че е африканска чума или не. Предварително вземаме тази мярка. Започват да се вземат проби от фермите. Три ферми са в този периметър 3-километровата зона, каза д-р Петър Петров от БАБХ - Велико Търново.

Ушните марки на прасетата са от търговеца, който препродал животни и на трите ферми, които се намират в този район.

Търговецът осигурява търговската сделка и купува прасета от Белгия, Холандия, Люксембург и една румънска фирма ги докарват с камиони тук, допълва д-р Петров.

На място пристигнаха и експерти от Басейнова дирекция и РИОСВ, за да вземат проби, които да покажат има ли замърсяване на водата и почвата в района, където са намерени мъртвите прасета.

По случая е образувано досъдебно производство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад