Б. Димитрова, социолог: Резолюцията на ЕП поставя теми, които могат да преподредят политическите позиции у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Критиките отвън ще променят ли политическите сюжети вътре, в държавата? Търсим отговора в студиото от социолога Боряна Димитрова от Алфа рисърч.

Според нея резолюцията за България, която предстои да бъде гласувана в европейския парламент в четвъртък, съдържа много повече теми, от колкото тези, върху които беше фокусирано българското обществено внимание през последните дни. Затова Димитрова препоръчва:

"Добре е те да бъдат прочетени в тяхната цялост, защото те показват, че освен фокусът, за които бяха протестите, се отваря една широка палитра от други теми, които могат да преподредят акцентите, политическите позиции, включително и начина, по който отделните политически сили реагират на нея."

Димитрова изтъкна още един акцент от резолюцията, именно - че няма този тип противопоставяне - Европейският парламент ЗА или СРЕЩУ българските граждани, а че и в него политическите семейства имат свои позиции и различни виждания. В този смисъл при оценяване на ситуацията в България, не трябва да се забравя, че гражданите участват в политиката посредством различните политически сили.

Боряна Димитрова е убедена, че протестът ще бъде "окрилен" не от външни решения и действия, а от неговата вътрешна сила, от каузите, правдината на убежденията, от ентусиазма.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад