Проф. Никола Владов: Лекарското съсловие показа, че на него може да се разчита

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българският лекар има нужда от известно легитимиране пред обществото, че си върши работата както трябва. Това е признание за съсловието, което в последните месеци показа много качества и че може да се разчита на него. Това каза в студиото на "Още от деня" проф. д-р Никола Владов - специалист по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, по повод новината, че е предложен за орден "Стара планина" I степен.

"Лекарите показаха висок морал, високи професионални качества, вършат си работата, не роптая, не се оплакват, въпреки че не им е леко, въпреки че дежурствата са тежки, изнемогват на моменти", продължи той.

По думите му проблемът в отношенията пациент-лекар е "всеобхватен" и грешката е и в двете страни.

"Българските лекари си вършат работата така както трябва, пък българските пациенти са доста нетърпеливи и искат всичко да става веднага", отбеляза проф. Владов.

Медикът сподели, че 13 години след първата му трансплантация, "нещата се промениха, но не в добра посока".

"За жалост, броят на трансплантациите рязко спадна през последните месеци, броят на донорите намаля много", подчерта той.

През 2018-а и 2019-а е имало 18 донори през едната година, 16 през другата, а тази година са само 5 до момента, изреди проф. Владов.

"Въобще не можем да се сравняваме с Европа на този етап... Това е един процес, който е продължителен. Трябва да се търси, да се намери верния път. За него говорим от много години и, за жалост, не можем да го намерим", призна той и добави: "Сега има голяма желание от страна на Министерството на здравеопазването да се възроди този процес и да започне интензивно да се работи в тази посока. Надявам се този път да успеем."

 

Какво каза още проф. д-р Никола Владов вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад