Бъдещето на българската енергетика - коментар на синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цената на тока продължава да бележи рекорди у нас. Бизнесът заплашва с протести, ако не бъдат взети мерки. Работещите в “Мини Марица-изток” тръгват тази сутрин за митинг-шествие. На него те ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 година.

Какво трябва и какво може да направи държавата сега или логиката на световния пазар е такава? Ще решат ли нещо протестите, които организират миньорите днес под надслов “Да спасим българската енергетика”? В “Денят започва” позицията на синдикатите изложиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Димитър Манолов - президент на КТ “Подкрепа”.

“Разговорът не е кога затваряме мините. Затварянето на мините е по една събитийна верига най-накрая. То е след като изградим еди си колко фотоволтаични източника на електроенергия, след като изградим два гигавата ядрена енергетика и 10-15 години след това в рамките на този процес затихващо намаляване на производството на въглища до неговото отмиране. Сега разговорът се води отзад напред - кога затваряме мините и ТЕЦ-овете. При това положение миньорите няма как да не си мислят, че някой си е поставил за цел непременно да ги тормози, да ги смачка, да ги лиши от поминък и т.н.”, очерта проблема Димитър Манолов.

“Енергетиката в България има няколко котви. Базовите мощности на България са ядрената централи и въглищните централи. Без едното от двете ние няма как да се справим към момента, пък и следващите 10-15 години поне, ако не изградим нещо заместващо… От тук насетне хората искат и днес това ще кажат в София на служебния премиер и на всички останали - яснота какво ще се случва до която и да е дата за затваряне на мините. Най-големият враг на въглищната енергетика в момента не е газът, не са ВЕИ-тата, а е цената на въглеродните емисии… Това ще убива ТЕЦ-овете и мините”, допълни Пламен Димитров.

Какво още коментираха синдикалните лидери вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад