Делян Добрев: Причината за протеста на миньорите е в това, че никой не разговаря честно с тях

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причината миньорите да излизат на протест е Планът за възстановяване и устойчивост. Свидетели сме на едно пълно информационно затъмнение за това какво се случва с този план, това каза в "Денят започва" бившият министър на енергетиката, член на ПП "ГЕРБ", Делян Добрев.

Той допълни, че последното, което е съобщено за този документ е, че в него ще бъде вписана дата за затваряне на мините и на ТЕЦ-овете на въглищата, което не е консултирано със синдикатите и днес наблюдаваме резултата от липсата на подобни разговори.

Добрев призна, че проблемите на миньорите не са свързани с този или предишния кабинет, а с това, че "Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища. Европа прави така, че с определени финансови инструменти да направи електроенергията от въглищните централи колкото се може по-скъпа", обясни той.

Става въпрос за механизма, при който се плащат квоти за отделянето на въглероден диоксид при производството на електроенергия от въглища. Цената на тези квоти расте непрекъснато и електроенергията от ТЕЦ-овете се покачва и става неконкурентоспособна.

Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад