Бъдещето на ЕС - ще запази ли Съюзът единството си? Анализ на Светослав Малинов и Петър Витанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още не е сигурно какво е станало в Северно море, но ако се съсредоточим върху шведските и датските медии, това е саботаж, извършено е от човешка ръка, не е в резултат на земетресение. Вчера даже шведските медии си позволиха да изкажат тезата, че Русия го е направила, защото "Газпром" по този начин няма да плаща огромни неустойки, че и по двете тръби не е имало газ, това коментира в "Денят започва" ръководителят на катедра "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", бивш евродепутат Светослав Малинов.  

Той припомни случая с "първата тръба, където имаше някаква авария преди тези взривове. Това е първата версия, но официално правителствено изявление какво се е случило все още няма. Разбира се, правителствата на Русия, на Полша, на САЩ се намесиха, но нека ги държим по-настрана, защото са крайни в своите оценки".


По думите на евродепутата Петър Витанов все още няма официално отрпавени обвинения от нито една страна. Не са една или две страните, които биха имали икономически и политически интерес от пълното разкачване на европейските държави от ресурсите на Русия. Той изрази съмнение, че за Русия е изгодно да саботира собствената си инфраструктура, за която е дала милиарди. Няма съмнение, че става дума за саботаж и за диверсия. Няма съмнение, че това не може да бъде направено от самозвани хора. Трудно може да стане без държавна поддръжка, тъй като става дума за високоохраняеми зони и труднодостъпни места.

Витанов е категоричен, че това е удар по европейската икономика, най-вече по германската. Като се има предвид ролята на Германия за европейската икономика, това прави много трудно възстановяването на Европа като цяло.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад