За ходовете на Путин в очакване на анексиране на окупираните територии в Украйна - анализ на проф. Румен Кънчев и Асен Генов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И обявяването на частична мобилизация, и незаконните от гледна точка на международното право референдуми, проведени от страна на Руската федерация, се възприемат от Запада и от Украйна като ескалация на конфликта. Това каза в "Денят започва" експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев. Важнитеят въпрос е какъв е отговорът на Запада и какво трябва да се очаква след тези две стъпки на ескалация.

Прави впечатление, че веднага беше придвижен проектът на Министерство на отбраната на САЩ на Украйна да се дадат 250 танка "М1 Abrams". Беше проведен и бърз разговор със заводите, които произвеждат "HIMARS", да бъде утроено производството им.

Според влогъра Асен Генов в момента видимо се компрометират всички обществени международни системи - системите за сигурност, икономическите системи, вътрешнополитически, глобалнополитически, социални. По думите му в медиите липсва разговорът за рисковете пред нашата сигурност.

На фона на взривовете в "Северен поток", в европейските страни се предприемат мерки, включително и стрес тестове. У нас не се говори по този въпрос, а не бива да забравяме, че през България минава "Турски поток". Освен това не съм чул българско позиция по отношение на създаване на Международен трибунал за военните престъпления на Руската федерация, нито такива за реформа на ООН, включително и за реформа на Съвета за сигурност към ООН, чийто постоянен член е Русия, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад