Българи от РСМ: Северномакедонските власти едно говорят в София, друго правят в Скопие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" Георги Църномаров от Културния център “Иван Михайлов” в Битоля и журналистът Владо Треневски - представители на български организации и сдружения в Република Северна Македония, настояха властите в София да не допускат начало на преговорите за европейската интеграция на Северна Македония докато властите в Скопие не изпълнят исканията от българска страна. По думите им към момента няма направена нито една крачка от северномакедонска страна към премахването на езика на омразата.

Нещата много бавно се променят и това е очевидно за всички, каза Треневски и призова българските власти да не избързват с решението си:

“Най-много се страхувам от бързо решение на македонския въпрос, защото имам съмнения, че се търси някаква формула, за да се пусне туширано Северна Македония в ЕС. Аз не съм съгласен, защото от тяхна страна няма абсолютно никаква крачка, няма компромис. От там идва само една брутална дипломация и не се пестят пари да се лобира срещу България. Тая работа не прекъсва и ще перефразирам председателя на културния клуб "Иван Михайлов" Любчо Георгиевски, който каза вчера на президента Румен Радев, че ако бъдат допуснати до ЕС, те ще използват парите срещу нас и срещу България. Северна Македония не е готова за влизане в ЕС докато не се покаже поне малка воля за промяна в историческия наратив, който е антибългарски и е пълен с фалшификации. Другото условие е влизането на българите в Конституцията.”

По думите на Георги Църномаров северномакедонските политици "като дойдат тук едно говорят, като се върнат обратно в Скопие друго правят".

"Те убеждават тук министър-председателя, че всичко е нагласено и само още малко трябва. Това не знам кой ще им повярва, знаейки, че се влачат от 2017 година. Те казват, че нямаме обща история, че общата ни история е, когато България е била окупатор след Втората световна война. Нали има записи от много години назад - да започнем от цар Самуил и нататък си личи, че имаме обща история, те самите се определят като българи", допълни той.

Какво още коментираха гостите в предаването след срещата им с президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и премиера Кирил Петков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад