Министър Денков: Чрез обединяването висшите ни училища ще минат напред в световните класации

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пет софийски висши училища да станат университет по технологии, шест филиала да се превърнат в образователен университет, а изкуствата да са под обща шапка - това едно от предложенията на Министерството на образованието за обединяване на университетите.

Основно трябва да се обединява там, където ще има полза, каза в студиото на “Денят започва” акад. Николай Денков - министър на образованието и науката.

“Ползите са  няколко вида. Едната е да бъдат по-видими за потенциални инвеститори, които искат да влязат в България - всеки по-голям инвеститор, ако му трябват кадри в България, поглежда къде са висшите училища в световните класации. Това е слабост на българските висши училища и това е един начин - чрез обединението, да минат на по-предни места.  Второ - те могат да бъдат по-видими за кандидат-студентите в България - всеки знае, че големите университети са значително по-видими отколкото малките висши училища, които също са важни, но не са популярни, защото обучават по-малък брой студенти. Трето, като обединим висши училища, те ще могат да споделят материална база - лаборатории, спортна база, общежития, могат да споделят и преподаватели най-вече по общите дисциплини. По този начин ще се освободят средства, които да се използват за по-важни неща”, обясни образователният министър.

Какво още коментира акад. Денков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад