Българите в Албания и европейската интеграция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Етническите българи в Албания искат задълбочаване на връзките с нашата страна и изграждане на български културен център. Те живеят в планинските райони на източна Албания, по границата с Македония. Малцинството наброява 6000 души и е признато официално от Албания през 2017 г., но българи са населявали тези земи още от Средновековието.

Николай Кръстев се срещна с Фестиме Мьещри, кмет на община Булкиза в Албания. 

Николай Кръстев: Какви са отношенията между ръководената от вас община Булкиза и българската Мездра?

Фестиме Мьещри: Община Булкиза има много добри отношения с България, защото ни разделят малко километри, а и имаме и обща история. И най-важното имаме приятелството между двата народа. Щастлива съм, че в община Булкиза живее не малка част от българското малцинство в Албания. Между това малцинството и останалата част на население на общината се усещат хармонията и добрите отношения. Аз като кмет, който управлява тази община, съм организирала няколко срещи и събития с посланика на България в Албания г-н Ивайло Киров. В едно от тях участва и вицепрезидентът на Република България госпожа Илияна Йотова. Ние като община работим в посока малцинството да бъде интегрирано и да се поддържат добрите отношения между него и останалата част на населението.

Николай Кръстев: Какви са общите решения и възможности, които разкриват двете общини, за да могат хората в тях да живеят по-добре?
 
Фестиме Мьещри: Двете общини имат голям потенциал да си бъдат взаимно полезни. Напоследък сме имали няколко срещи. Споделили сме няколко идеи. Имали сме и една техническа среща където сме започнали проект за квалификация на администрацията в областта на туризма. Възможностите са големи в областта на политиката, икономиката, образованието, културата, туризма и др. За нас е много важно да имаме общи проекти, особено в сферата на туризма и околната среда. Поискала съм от Бюрото за интеграция на ЕС да признаят всички български организации, с цел да имаме общи проекти и по този начин да печелят и двете държави. И, в нашия случай, да се интегрира и българското малцинство в албанското общество.

Николай Кръстев: Във вашия район и община живеят много етнически българи. Как те гледат на започващата европейската интеграция на Албания имайки предвид постигнатото от България, която е член на ЕС от 2007 година?

Фестиме Мьещри: Албания е работила много и е предприела важни стъпки за да се присъедини към голямото семейство на Европейския Съюз. Зададения от вас въпрос е много на място и е важно да се отбележи, че българското малцинство в Албания е било свидетел на опитите и стъпките, които Албания е направила за да стане част от ЕС. Както българското малцинство, така и ние искаме Албания да стане част от ЕС, за да имат всички равни права.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад