Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха с борбата с Ковид

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докато светът брои жертвите и заразените от Ковид, Нова Зеландия остана почти незасегната от пандемията. Спред проучване страната е взела най-ефикасните мерки срещу болестта. За пръв път от месеци в Нова Зеландия има региститани   3 нови случая на коронавирус и то от новия щам от Южна Африка, хората не са разтревожени, но наистина има 1 случай, както и 6 души, с които жената, която се е разболяла, е контактувала с тях, разказа за БНТ Адриана Богоева, която живее в Окланд. Хората са в излоция, направени са им тестове, които на този етап са негативни. Тестват се хората в местата, които болната жена е посещавала - две малки градчета. 

В Нова Зеландия са открити едва 2000 случая на Ковид, Джасинда Ардърн, премиер на страната, е изолирала всички първи 150 заболели и е поставила под карантина всички в страната, обясни Адриана Богоева. Мерките са били затегнати от самото начало. Забранено е било всяко влизане и излизане от държавата в продължение на повече от 5 седмици. При втория локдаун през август забраните са били същите, но от март месец и досега са с право да излизат от държавата.
Но при връщането има изисквания към хората, които си идват. Премиерът на страната е обичана и се слави с бързото си реагиране на всички неща, които се случват в Нова Зеландия. 

Бизнесът е пострадал, както и по целия свят. На малък бизнес са били изплатени помощи в рамките на 7 000 долара. Някои бизнеси са затворили, други са се спасили, благодарение на това обезщетение.