Български евродепутати: Евродокладът за България е обективен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейската комисия представи докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. Съдебната система, корупцията и свободата на медиите бяха основните теми, засегнати в документа, който управляващи и опозиция у нас прочетоха по различен начин.

Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП уточни, че това не е докладът за България, а е за всички държави и има глава за България. Според него той е обективен и има немалко положителни констатации вътре. Започнати са реформи и може би се правят незадоволителни крачки, но посоката е вярна, смята той. Имуществото на всички политици и на хора, заемащи висши държави длъжности, вече е публично, има и установен механизъм за хващане на конфликт на интереси.

Критиките са насочени най-вече към съдебната власт, включително към отчетността на главния прокурор, отбеляза евродепутатът. Според него това трябва да мине пред промени в Конституцията и напомни, че предложените такива от ГЕРБ не са били подкрепени от опозицията.

"Това е един изключително добър доклад за България", каза Елена Йончева от БСП/ПЕС. Тя се съгласи, че той е обективен и показва къде се намира страната ни, каква е болестта на страната ни и от тук нататък можем да започнем с нейното лечение, което според нея ще старитра с оставката на премиера и правителството. По нейно мнение докладът показва, че страната ни не се развива по демократичен път и това е абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България, обясни Йончева. Според нея проблемът не е, че имаме нужда от нова конституция, а че сегашната не се спазва. "Няма разделение на властите, няма свободни медии, няма законодателна сигуронст", каза тя. Йончева обясни, че това означава, че има задкулисна власт, която ни управлява, и това се вижда от Европа.

Според евродепутатът и прочитът за медиите е много обективен. "Става ясно, че медиите в България основно са проправителствени." Според нея основният проблем на медиите е тяхната политическа и икономическа зависимост.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад