Откриха епископски дворец от VI век край Търговище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приключи археологическият сезон в древния град Мисионис край Търговище. Археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище откриха епископски дворец от VI в.

Разкопките в Мисионис започват през 1962 година от проф. Димитър Овчаров. Проф. Николай Овчаров продължава работата на баща си. Пред БНТ той разказа, че за този невероятен център ние научаваме от арабския географ Ал Идриси, който пред 12 век разказва за големия и богат град Мисионис, който търгувал с всички земи на север.

Мисионис е създаден пред 1 500 години. Той е продължил съществуването си и по време на Първо българско царство през 9-10 век. През 13-14 век под името Косово е бранил проходите към Търново. В края на 14 век той е защитник на столицата и неговият управник не се предава до послено и казва, че ще брани вярата на цар Иван Шишман.

Една от най-интересните находки е голямата базилика разкрита още от проф. Димитър Овчаров, която е била център на епископия. По времме на таз годишната кампания археолозите разкриват, че до нея се намира и голямата резиденция на епископите от това време. Епископите на Мисионис са били последователи на апостол Андрей, който е покръстил тези земи.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад