Български лекар в Швеция: Хората тук не се фиксират панически в статистиките за COVID Ситуацията в Швеция е спокойна.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

  Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на пандемията – месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо. Това каза в интервю за „Денят започва“ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция северната страна. 

„През изминалата седмица от 142 хиляди тествани процентът на заболяващи от COVID е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29“, продължи той. 

По думите му болниците работят в нормален режим – интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни. 

„Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране – хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра“, обясни д-р Кацарски. 

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

  „Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха“, добави българският лекар.  

Какво още каза д-р Красимир Кацарски за обстановката в Швеция вижте във видеото!