Българският избор и битката за процентите през погледа на Валерия Велева, Цветанка Андреева и Даниел Смилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-важното е това - какво ще произведе този вот. Дали ще се състави правителство, това зависи от резултатите както на първия, така и за второто и третото място, каза журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят започва".

"Това, което ми направи впечатление в посланията на лидерите, които гласуваха досега, е, че има два нюанса. На въпроса към Христо Иванов "Вие бихте ли седнали на масата за преговори с ГЕРБ", той каза "Нека да видим резултатите". На въпроса, който зададоха на Кирил Петков "Ще седнете ли на масата за преговорите", той каза "Без Борисов и Пеевски". Това означава, че в "ПП-ДБ" има две линии на поведение по отношение на ситуацията след изборите. Забелязва се някакъв разлом."

Има интрига в това как ще се разположат партиите, може би не толкова голяма, колкото беше представена от социолозите, каза политологът Даниел Смилов. 

"Големият проблем е не толкова дали ще се направи правителство, което има някаква стабилност, а как ще се управлява България. Защото стабилни правителства сме имали - имали сме между 2003 и 2013 стабилно правителство, което завърши с масови протести по улиците, хората не можеха да си плащат сметките. Имахме стабилно правителство и между 2017 и 2020, което също завърши с масови протести и скандали."

По думите му, ако се погледнат ключовите управленски показатели за периода 2021 - 2024, всичките - от БВП, през доходи на глава от населението, неравенство, дори демография, са по-добри от периодите на стабилност. 

"Българите трябва добре да мисля. Дали искат България добре да се управлява или просто да изберат някакво правителство, което има номинална стабилност, но ще отведе страната в не толкова добра управленска посока."

Въпросът на въпросите е, дали ще има правителство, смята политологът Цветанка Андреева. 

"Така че първият въпрос е дали ще може да се състави парламентарно мнозинство, което да излъчи сравнително стабилно правителство с малко по-дългосрочна прогноза във времето, за да може да се планират и стратегии. И вторият важен въпрос е, да се сформира проевропейско правителство. Тези избори за пореден път със сигурност ще препотвърдят проевропейското мнозинство в България."

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад