Вотът 2 в 1. Ден за избори и ден за решения - анализ на Ружа Райчева, Румяна Дечева и Харалан Александров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гласувах през първите 30 минути и за първи път по това време видях хора, чакащи пред секциите, работещи секции и усмихнати хора - вероятно защото изборите са в това слънчево време, вероятно и че все пак виждаме колко са интересни тези избори, каза в студиото на БНТ Румяна Дечева, международен изборен експерт.

"За мен тези избори са исторически за нас, защото за първи път имаме възможност да гласуваме за цялата тази общност на интереси, идеали, които ни водят към урните. Никога досега не сме имали възможност да гласуваме за национален парламент, европейски парламент пряко, а непряко - за европейски съвет, съвет на ЕС, съвет на Европа. Това е объркващо. Ние отиваме да гласуваме без мнозинството от нас да правим ясна разлика между всичките тези различни институции." 

За жалост, националните избори засенчиха европейските, поне в очите на хората. Повечето хора, искащи да гласуват днес, са развълнувани повече за това напрежение, което цари за 2-ро, 3-то и 4-то място, каза журналистът Ружа Райчева.

"То, според мен, ще определи, ще има ли нова сглобка, много зависи кой е втори. Очаквам, че наказателния вот срещу досега управляващите ще е по-висок от очакваното, защото има несъответствие между това, което говорят политиците и това, което мнозинството от хора очакват да е отразено като политика."  

Това са два различни драматургични жанра. Първото е комедия дел арте - въпросът е, кой ще е глупакът и кой - смешника, кой ще е победителят и кой - прелюбодеецът в този сюжет. Горе-долу така изглежда родната политическа сцена, каза социалният антрополог Харалан Александров.

"Докато големият въпрос за войната и мира е изцяло в сферата на трагедията, ние сме ръба на голяма трагедия и това е основният срах, който аз регистрирам и всеки го долавя с кожата си," допълни той и изказа мнението, че е много вероятно тези подлежащи страхове да мотивират гласуването и това да доведе до изненади.

Вижте целия разговор във видеото.  

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад