Бетина Жотева: Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Бетина Жотева, председател на СЕМ. Поясни, че тя няма никакви юридически права и причината за това е, че тези резолюции се пишат от такива хора и нямат експертна стойност.

Според нея важното е да четем дума по дума доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, не тази резолюция, подчерта председателят на СЕМ.

Бетина Жотева: Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост. Един от показателите, че те са оценили, че СЕМ е независим, е начинът, по който се конституира СЕМ.

И посочи, че само нашият  и полският СЕМ са конституирани от две институции - от парламента и от президента. Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Каквио са санкциите за това, попита Жотева.

Бетина Жотева: Наистина собствеността на медиите се използва в много случаи като форма за натиск върху редакционната политика и самите журналисти.

България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го, призова председателят на СЕМ. Тя отбеляза и още един проблем, посочен в доклада на ЕК - за малките медии в страната, където има натиск от местните власти, като се използват средствата от ЕС.

Бетина Жотева: Аз наистина смятам, че е крайно несправедливо само големите електронни медии да получават средства от европоейските програми и на калпак без обществени поръчки.

По въпроса за финансиране на двете обществени медии - БНТ и БНР, които от години са недофинансирани, както и на СЕМ, който е хронически недофинансиран, тя заяви, че не е достатъчно СЕМ да съществува, само защото го искат в директива, СЕМ наистина трябва да бъде един полезен и конструктивен орган.

Вижте какво още каза Бетина Жотева във видеото.