Бетина Жотева: За агресията към журналисти първо обвинявам политиците и лидерите на обществено мнение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Склонна съм първо да обвиня политиците и лидерите на обществено мнение, които не проявяват никаква съобразителност в публичното говорене по отношение на медиите и журналистите. Те са тези, които водят, и когато проявяват вербална агресия и негативизъм към журналистите, техните последователи реагират пряко. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева по повод агресията към журналисти, на която сме свидетели в последните дни.

"Ние трябва да ги защитаваме всички, защото всеки е там (протестите - б.р.), за да си вади хляба, а не да провокира. За това си има специални групи, които са платени, и има по-агресивни граждани, които повтарят това, което са чули от лидерите си", продължи Жотева.

Тя заяви, че "СЕМ е сериозно обезпокоен" от ситуацията.

"Би трябвало всички, които са действително обезпокоени за съдбата на журналистите в България - всякакви фондации, съюзи и т.н., да говорят избирателно, когато има такава агресия срещу журналисти. Не се реагира еднакво", предупреди Жотева.

Ако не харесвате дадена медия, не я гледайте, не я четете, препоръча тя.

"Журналистите не са площада, за да ги биете и бутате. Те са на площада, за да разкажат какво става и те не са асоциирани с нито една политическа сила", призова председателят на Съвет за електронни медии.

На въпрос за поискания от протестиращите мониторинг на БНТ Бетина Жотева заяви, че той е направен и е изключително сериозно изследване.

"Мониторингът констатира, че гражданските протести доминират над другите теми и са 71% от темите в предаванията. При новините - 66% от общия обем на "По света и у нас" е за гражданските протести и всичко свързано с тях", съобщи тя.

Какво още коментира председателят на Съвет за електронни медии вижте във видеото.

Акценти