Слави Василев: Важно е какво ще правим след оставката на Борисов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Властта се консолидира. След решението на Коалиционния съвет и предвид характера на единия от участниците, който нарече протестиращите "терористи", Борисов се е поддал и тази сутрин разчистиха палатките. Не мисля, че това ще демобилизира хората. Напротив, това ще ги накара още по-силно да запълнят триъгълника на властта в идните дни. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ политическият анализатор Слави Василев - участник в срещата на Стратегическия съвет към президента, коментара си случилото се в последните дни и часове.

Според него блокадите са били оставени "известно време да парализират града" и така да се нагнети напрежение сред гражданите.

"Това беше някаква калкулирана стратегия от страна на управляващите", заключи той.

На въпрос за основните изводи от срещата на Стратегическия съвет към президента Василев подчерта, че е важно протестиращите да знаят, "че държавният глава не само подкрепя, не само даде старт на "Вън мутрите от властта", но и формира екип от хора, които биха могли да предложат пот от тук нататък".

"Целта на документа, който ще излезе от администрацията на президента е да даде път и посока на българите след оставката на Борисов. Оставката на Борисов и правителството ще катализират много процеси в България", заяви още политическият анализатор.

Той обърна внимание на трите етапа, очертани от президента Радев: първо - "да представим ситуацията в държавата такава каквато е, а не каквато властта я обявява"; второ - анализ на причините "защо сме най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС"; трето - "решения за структурни промени, вероятно конституционни, за излизане от този ступор, в който се намираме".

За Слави Василев няма смисъл да се коментират твърденията на управляващите за успехите им, защото хората виждат реалната ситуация в държавата. Важно е това, което ще правим след това, отново подчерта той.

"Тази конституционна уредба на нашата държава в моменти, когато има много напрежение в обществото и политическият елит е разнопосочен, реално дефектира, защото има възможност да се състави слаб кабинет, който да не издържи, или изобщо да не се състави", обясни Василев и добави: "Необходими са разсъждения в рамките на Конституцията и какво да променим в нея, за да се промени начинът, по който се осъществява властта в България."

Какво още каза политическият анализатор вижте във видеото.

Акценти