Биляна Гяурова-Вегертседер: Основната идея на Европейската прокуратура е да се продотвратят сериозните злоупотреби със средства на ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От днес Европейската прокуратута започва работата си по същество. Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали до институцията на собствения си език. За старна в Люксембург се събраха главният европейски прокурор Лаура Кьовеши и еврокомисарите Вера Юрова и Дидие Рейндерс.

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, припомни в "Светът и ние", че през 2017 година е създадена с приет тогава регламент.

"Основната идея на Европейската прокуратура е да се продотвратят сериозните злоупотреби и измами при използването на различните финансови инструменти на ЕС", подчерта Биляна Гяурова-Вегертседер.

Само за 2018 г. Европейската комисия е казала, че злоупотребите и източването на ДДС възлиза на около 140 млрд. евро, а за 2020 г. се очаква тези числа да са по-високи, тъй като пандемията увеличи доста сериозно корупционните рискове при злоупотреби с ДДС.

"Европейската прокуратута е орган, който трябва да преследва престъпления, които са свързани с ДДС измами, други видове измами - най-вече данъчни - с европейски средства, освен това организирани престъпни групи, отново свързани със злоупотреби със средсва на ЕС",  подчерта директорът на Български институт за правни инициативи. Според нея Европейската прокуратура е и една стъпка в посока по-висока степен на федерализация на ЕС.

Всеки един гражданин на ЕС може да изпрати сигнал до централата на Европейската прокуратура, която е в Люксембург, но може да изпрати сигнал и до европейските делегирани прокурори, които се намират в 22-те държави членки на ЕС, които участват в Европейската прокуратура.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад