Битката за Белия дом – коментар на политолози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Американската демокрация работи, заяви политологът Антоний Гълъбов.

Има изключително висока избирателна активност след един турбулентен период от време с протести. Американските граждани продължават да поддържат демокрацията си жива. Това е много важно за целия свят, подчерта Гълъбов.

По думите му начинът, по който ще функционират Съединените щати в следващите години, няма да се промени в радикална степен в зависимост от това кой ще спечели изборите.

Според Гълъбов електоралната подкрепа за Тръмп е много по-хомогенна, докато електоралната подкрепа за Байдън остава вътрешно хетерогенна. „Динамиката е изключително интересна. Много важни централни щати печели Тръмп, в същото време в големите градове, младото и по-образовано население гласува по-скоро за Байдън“.

Антоний Тодоров допуска, че хомогенното гласуване за Тръмп и разнородното за Байдън може да се окаже в полза на втория.

В Съединените щати има дълбоко разделено общество – между такива, които гласуват на избори и участват в множество асоциации и граждански акции, и едно не по-малко малцинство, което не гласува никога на избори и не се интересува от политика, посочи Тодоров.

„Така че ще е интересно да видим в сравнение с предишните избори колко нови избиратели са се мобилизирали. Показателно е, че огромно количество американци – 109 млн., гласуваха по пощата предварително, което е сериозна избирателна мобилизация. С други думи, в американското общество се усеща, че тези избори имат ключов характер“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад