Блокираните конкурси за директори на училища: какви са правните последици от решението на ВАС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди повече от месец беше обнародвана Наредба номер 16 на МОН, която касае конкурсите за директори на училища и детски градини. Започнаха около 400  конкурса. Въпреки това обаче наредбата предизвика немалко критики, дори и жалба до съда и именно съдът реши да спре тези конкурси. Това пък също предизвика определен хаос в системата. Жалба дойде от един директор на пазарджишко училище - участник в конкурс за длъжността. До какво доведе решението на магистратите и какво следва да направи служебният министър на образованието, който не протестира решението на съда? По темата разговаряхме с Александър Чакмаков, кандидат за директор, и Данко Калапиш, директор на 107. ОУ "Хан Крум" в София.

По думите на Александър Чакмаков "дамата, която обжалва законността на наредбата, се е хванала за дребни неща, които аз и като зам.-директор на училище в момента не виждам нито една причина, поради която да не залегнат тези дадени неща в конкурса - умение за работа в екип, например, е едно от нещата, които всеки работодател търси от своите служители".

Данко Калапиш уточни, че към днешна дата ВАС е постановил спиране на предварителното изпълнение на наредбата. Наредбата е спряна, докато тече делото по същество. "Това може да продължи половин година, една година, две години, пет години". Дотогава, според него, остава една дестабилизация в системата и нещата остават във варианта, в който са сега. Има и втори вариант - МОН да отмени наредбата и да започне създаването на нова наредба, в която да бъдат включени представители на работодателските организации в системата на средното образование и представители на синдикалните организации.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад