Николай Денков: От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба, така бившият министър на обраезованието Николай Денков коментира замразяването на конкурсите за директори в над 400 училища в страната.

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции, отбеляза още той.

По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

С промените в закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система. Това означава, че "изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг - широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранено. Ако един директор, ако един началник на Регионално управление си позволи да направи такова нещо днес, той може да бъде уволнен на базата на тези промени в закона", допълни още Николай Денков.

Поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите. Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в това време могат да бъдат в кампания, могат да бъдат избрани.

Временно изпълняващи на длъжността винаги е имало в училищната система. Истинският проблем е неяснотата, но това по никакъв начин няма да затрудни подготовката на учебната година. Конкурсите се обявяват сега - в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, в междинния период се провеждат конкурсите, каза бившият министър на образованието.

Коментира и заплатите в училищната система, като каза, че в момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. "През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати."

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличенето на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.

"Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели."

Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

В програмата на "Продължаваме промяната" е заложено осигуряването на безплатни учебници за следващата година за 12. клас. Изрази надежда партията да спечели доверието на хората, за да може да реализира политиките, които е започнала да провежда. Образованието, здравеопазването, социалната система са стълбове и "Продължаваме промяната" показа, че може да работи тези стълбове да се развиват по правилния начин, каза в заключение той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад