Богдан Милчев: Генезисът на проблема с шофьорите с наркотици започва 2015-а

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще бъда честен - няма да се оправят нещата по пътища. Преди три дни главният секретар на МВР каза, че ще сформират работна група и искат законови промени. От личен опит знам, че когато МВР се предава, прави работна група и сочи за виновен закона. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” директорът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.

“Не можеш да решиш организационни проблеми с правни инструменти. МВР се опитва проблеми, които има в организацията си на работа, да ги реши през закона. Какъвто и да е законът, той не може да реши организацията на работата”, категоричен беше той.

Според него генезисът на проблема с шофьорите с наркотици започва още през 2015 година.

“Ние от Института по пътна безопасност направихме изследване, което показва, че през 2014 година осъдените лица - шофьори, които използват наркотици и алкохол, са малко под 3 000. През 2016 година извъднъж стават малко под 6 000 - 31% увеличение. В момента - през 2022, увеличението е 300%”, подчерта Милчев.

По думите му през 2015 година МВР занемарява работата с маловажните нарушения - неправилно паркиране, говорене по телефона и други, и “работи единствено само за скорост”.

“Този с наркотиците не се качва веднага - днес. Прави множество нарушения, вижда, че му се разминава и започва да пие и да кара и вижда, че пак му се разминава”, продължи експертът.

Към причините за тежката ситуация по пътищата на страната Милчев добави и законовата промяна, направена отново през 2015 година, с която наказанието пробация се заменя с условна присъда.

“Всички знаят, че лицата предпочитат условната присъда пред пробацията, защото пробацията те превъзпитава, докато условната присъда те оставя на твоята съвест”, обясни той.

Какво каза адвокат Людмил Рангелов за причините за тежката ситуация по пътищата на страната вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад