Богомил Манчев: Трябва да направим бързи крачки в установяването и запазването на базовата енергетика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЕП причисли ядрената енергетика към ключовите технологии, които трябва да бъдат развивани в името на нискоемисионна икономика до 2050 година. Някои наблюдатели определиха този ход като “ренесанс” за ядрената енергетика в Европа и край на негативното отношение към нея на ниво ЕС.

“Ние трябва да направим много ясни и малко закъсняли, но бързи, крачки в установяването и запазването на базовата енергетика, ако наистина искаме настина да развиваме възстановяемите енергийни източници за производството на електроенергия в общия микс. Решението взето от ЕП относно ядрената енергия има едно осъзнаване от гледна точка на експерти, учени, бизнеса в света, че базовата енергетика, която да бъде чиста, достъпна, прогнозируема, може да бъде ядрената енергетика”, каза в студиото на “Денят започва” председателят на Български атомен форум Богомил Манчев.

Той прогнозира, че в рамките на едно-две десетилетия в този тип ядрена енергитика ще бъде добавен и термоядреният синтез, върху който се работи усилено в цял свят.

Какно каза председателят на Български атомен форум за новия проект за енергийна стратегия вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад