Богомил Николов, "Активни потребители": Недостатъчното предлагане у нас води до растеж на цените

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Аз не вярвам в мярката за установяване на тавани. Няколко мерки се въртят в публичното пространство, но те са непазарни и рано или късно ще доведат нежелани отклонения - черен пазар, дефицити. Това заяви в студиото на "Денят започва" Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

"Инфлацията е жилаво явлевие и не си отива бързо и лесно. Разговорът не трябва да се фокусира върху цените, а върху покупателната ни способност, защото в условия на инфлация, освен цените, нарстват и доходите. Има хора, които в тази ситуация, ще получат, ще договорят с работодателя си по-добри условия и няма да усетят поскъпването. Но за тези, които разчитат на пенсии и социални помощи, ударът ще бъде много силен. Затова трябва да се води разговор, особено в предизборна кампания, как да се запази покупателната способност", обясни той.

За него едно от възможните работещи решения може да е въвеждане на по-ниско ДДС за някаква кошница от възможни продукти.

"Освен темата за субсидирането на земеделците трябва да бъде припомняна, защото факт е, че производството в България на зеленчуци и мляко страда от години, а инфлация най-лесно се неутрализира с насищане на пазара със стоки", припомни Николов.

По думите му у нас има недостатъчно предлагане, което води до растеж на цените.

Какво още каза Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад