Икономистът Стефан Радев: Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скокът на инфлацията е най-осезаем в Европа, заяви в "Денят започва" икономистът и финансов експерт от Франкфурт Стефан Радев в коментара си за мерките, които са взети след глобалната инфлация в Германия.

"За последните 6 месеца инфлацията върху хранителните продукти се покачва бавно. Общата инфлация е сравнително стабилна, но хранителните продукти се покачва. Има определени продукти, които са много по-податливи на самата инфлация - това са захар, олио, масло, маргарин, млечни. Това са продукти, чиято инфлация надвишава 30%. Има нетолкова податливи на инфлацията продукти - например, зеленчуците са поскъпнали с около 10%", обясни той.

ДДС върху базисни продукти като брашно, олио, месо, плодове и зеленчуци в Германия е 7%, отбеляза Радев и допълни:

"И в други европейски държави - Белгия, Нидерландия, Полша, ДДС върху тези продукти е под 10%, което допринася за малко по-ниските цени на тези продукти."

По думите му към февруари 2023 година общата инфлацията в Германия е била 9%, сравнено със същия период миналата година.

"Можем да кажем, че последните няколко месеца тя се намира в своя пик, но е сравнително стабилна. Очаква се спадне през годината", уточни експертът.

През 2022 година в Германия е приет закон, с който се позволява на фирмите да изплатят на служителите си инфлационен бонус в размер до 3 000 евро, който не се облага с данък - мярка, от която вече са се възползвали много фирми, продължи Радев.

"По-рано през 2022 година, когато инфлацията влезе в сила и цените започнаха да се покачват, държавата отпусна и други еднократни помощи в размер на 300 евро - това е т. нар. енергиен бонус за германците. А от днес - 15 март 2023 година, студентите могат да се запишат за бонус от 200 евро, който е за изравняване на сметките през зимния период. Това важи за всеки студент, който е бил записан в немски университет към декември 2022 година", обясни икономистът.

Какво още каза той вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад