Борис Бонев: Моята цел е ГЕРБ да не бъдат част от управлението на София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата с избора на председател на Столичния общински съвет продължава. За днес отново е насрочено заседание, но на него ще бъде предложено изборът да бъде отложен. Това съобщи в "Денят започва" общинският съветник Борис Бонев.

Така работата на Столичния общински съвет остава блокирана. До следващото заседание в понеделник ще се обсъждат два варианта за това как да заработи общинският съвет, като и двата са временни. Единият е идея на ПП-ДБ и "Спаси София" за ротационно председателство, в рамките на една година. Вторият предвижда временен председател до гласуването на бюджета на общината.

"Не е добър вариант с ротацията. Но когато си предложил за председател човека с най-много преференции ии водач на листата на спечелилата най-много партии е отхвърлен, говоря за себе си, когато сме предложили другите да излъчат кандидат, когато след шестото заседание няма избран председател и не сме подкрепени - налага се да направим по-нетрадиционни предложения. Ротацията дава възможност потенциални участници да получат сигурност, че всеки ще има възможността и сигурността да се изяви. Най-голям смут обаче предизвиква моментът, когато изискваме да бъде подписан документ за реформите и политиките, които ще се направят в София", каза Бонев.

Той подчерта, че амбицията му е да се сформира реформаторско мнозинство без участието на ГЕРБ.

"Няма как тези, които са управлявали 18 години София, изведнъж да станат честни, некрадливи, принципни, работливи. Нека обикалят и се снимат. Видях как вадят павета на "Света Неделя". Какво ще е поведението на ГЕРБ - слабо ме интересува. Моята цел е ГЕРБ да не бъдат част от управлението на София. Това не е лична вендета срещу Бойко Борисов или някоя личност от ГЕРБ. Тук въпросът е как си представяте, ако ГЕРБ участват в управлениет,о да се направят реформи, които ще прекратят изтичането на пари във фирми, близки до партията? Не си го представям", заяви Бонев и допълни: "Всички останали, които не са били част от управлението на София през последните 18 години, трябва да имат шанс да покажат и да докажат, че могат да управляват, да постигат резултати."

Бонев коментира и аргументите на БСП за отказ от подкрепа:

"Нали никой не си мисли, че този тип покани, не са съгласувани с хората, които ще ги получат. Защо реакцията е такава? Паметникът на Съветската армия е съборен, няма да се върне, ако БСП решат да застинат някъде между 7-15 декември и там да си останат, могат да го направят. Нашият призив е да изберат на коя страна застават. На страната на тези, които са докарали София до това дередже, или са готови като партия, която 35 години не е управлявала София, да поеме отговорност."

Общинският съветник засегна и темата за непочистените от снега и леда тротоари в София.

"По-голямата част от тротоарите в София са задължение на собствениците на сградите, пред които са тези тротоари, да ги почистят. Където тротоарите са задължение на Столична община, вече съм изискал проверка дали е почистено и има ли наложени глоби."

Анализ и мерки за подобрение ще се вземат, обеща Борис Бонев.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад