Министърът на образованието проф. Галин Цоков: Усилията на министерството са насочени към подобряване качеството на работа на учителите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите и другите педагогически специалисти се увеличиха с 8.4% и началната заплата на учител е в порядъка на 1853 лв., на старши учител е 1911 лв., а директор - 2250 лв. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на образованието проф. Галин Цоков.

"Това е увеличение, което е свързано с увеличение на бюджета за 2024 г. в порядъка на 280-290 млн. лв., което показва, че развитието на образованието и подобряването на професионалната дейност на учителите, директорите и другия педагогически персонал е много важна политика не само на правителството, но и в Народното събрание."

По думите му, подобряване качеството на работа е много важно и там са насочени усилията на министерството, като е изработена една нова визия в тази посока - да е свързано не само с формираните учения и компетентности на учениците, но и с тяхното благополучие и развитие на силните им страни и личност.   

"Ще бъде създаден стандарт за качество, който ще даде възможност както за самооценка на отделните образователни институции, така и външен поглед върху тях. И тогава ще имаме поглед върху това кои училища се справят добре, кои - по-лошо и кои не се справят с поставените задачи."   

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад