Борислав Гуцанов: Да се направи референдум за това дали да се даде или да не се даде оръжие на Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат участие на България във военния конфликт между Русия и Украйна. Това коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

„БСП бяхме категорични да няма наш представител в делегацията в Киев. Позицията е пределно ясна – не искаме да се дава военна помощ, боеприпаси и всичко, свързано с пряко навлизане в друга сфера, която става твърде опасна за страната ни“, обясни Гуцанов.

„Абсолютно осъзната е позицията на БСП, че ако бъде гласувана военна помощ, то левицата ще напусне коалицията. Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат наше участие във военния конфликт между Русия и Украйна. Ако може да се говори, че това е конфликт само между Русия и Украйна. По-скоро на територията на Украйна има друг, по-глобален конфликт, който от една страна е Русия и зад нея Китай, а от друга – САЩ. Ако говорим за целия глобален процес, той е много по-сложен от това, което изглежда на пръв поглед“, допълни той.

И подчерта, че е за диалог и мирно решаване на конфликта. „Трябва да има диалог по всички възможни параметри, а не да се стига до даване на военна помощ и ескалация“.

Той заяви, че БСП ясно е определила своя цивилизационен избор, когато при президент, избран от левицата, е подписан договорът за влизането в НАТО, а при тяхно управление е станало подписването за влизането в ЕС.

И предложи референдум за това дали да се даде или да не се даде оръжие на Украйна.

„Пределно ясно е какво е правила БСП в тези години и никой не може да ни обвини. Но тогава, когато голяма част от българските граждани не искат такова участие, нека да се направи референдум. Такова гласуване в парламента се случва много рядко. Нека българските граждани да кажат: да се даде или да не се даде оръжие на Украйна. Точно те са тези, които трябва да кажат какво искат“, каза Гуцанов.

И постави редица въпроси на Бойко Борисов. Защо в Чирен, по време на цялото негово управление, не се стигна до увеличаване капацитета на газохранилището. И защо газохранилището в Галата беше затопено и дадено от неговото правителство на частна компания, за да бъдат изпомпани и последните 300 млн. куб. м. газ?

Ние можехме, ако имаше умно управление по времето на Борисов, да имаме един резерв от 3,5 млрд. газ на склад. До голяма степен енергийната криза, която ние заварихме, беше благодарение на него и на закони, приемани от мнозинството на ГЕРБ, подчерта Гуцанов. И отправи още един въпрос към бившия премиер: Как през последната година на неговото управление са дадени 7.8 млрд. по “ин-хаус“ процедури?

Москва защитава техните си интереси, ние защитаваме нашите си интереси. И трябва да се намери допирната точка. Трябва да намерим подход да бъдат възстановени доставките на газ. Ние искаме да има таван на газа. Ние трябва да направим всичко възможно да има подписан договор, така че да има сигурност за страната и за икономиката. Най-икономически изгодното на този етап е доставката на руски газ, каза още Борислав Гуцанов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад