Кирил Петков в Румъния: Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Премиерът Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на посещение в Румъния.

В Букурещ Петков разговаря с министър-председателя на Румъния Николае Чука, с президента Клаус Йоханис и с еврокомисаря по транспорта Адина Валеан.

Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства - енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове, обясни премиерът Кирил Петков.

Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас - да се движим заедно и да не се забавят следващите стъпки, подчерта Петков.

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, допълни румънският премиер.

На 5 май в София ще проведем регионална среща на енергийните министри за потенциала за осигуряване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се направят заключения на регионален план.

Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. И възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма, защото и ценовите нива ще бъдат различни. Нашите партньори от Азербайджан също са възможни партньори, обясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото завършване на интерконектора с Гърция ще бъде през юни, допълни той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад