Боряна Димитрова, социолог: Има конституционен проблем, тъй като Българската конституция не предвижда дълготрайни служебни кабинети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В патова ситуация сме втори ден. Днес имаше някакви наченки на опити за диалог, но без резултат. Без излъчването на председател на НС не може да продължи работата на парламента. Това коментира социологът Боряна Димитрова в „Още от деня“. 

Според нея политическите партии като се обвиняват една друга стигат до ниво, което дискредитират парламентаризма.

„Ще дойде време, в което ще се постави въпроса  дали партиите така както работят са в състояние да осигуряват работещ парламент“, смята Димитрова.

По думите ѝ има конституционен проблем, тъй като Българската конституция не предвижда дълготрайни служебни кабинети с много всеобхватни правомощия. 

„Но през последната година в резултат на кризата на парламентите, виждаме все по-дълъг период на управляване на служебни правителства, виждаме взимане на стратегически решения. Вече се предефинира баланса между властите – президентската институция навлиза с все по-широки правомощия, което нарушава баланса между властите“, допълни социологът.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад