Боряна Димитрова за войната в Украйна: Развенчан беше митът, че мирът е безусловна даденост

Предаване: Панорама, 24.02.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Човешките съдби зад нечовешкото лице на войната - това е най-яркият отпечатък на войната в Украйна в българското общество. По отношение на екзистенциалните, големите неща няма разлика между българското общество и другите европейски общества и най-драматичното, най-устойчивото от първия ден на войната до ден-днешен е нечовешката страна на войната като отпечатък върху човешките съдби. Това отбеляза в студиото на "Панорама" социологът Боряна Димитрова - директор на агенция "Алфа Рисърч", в коментира си по повод първата година от началото на войната в Украйна.

Зад този човешки прочит има и два по-общи, политически прочита, отбеляза тя.

"На първо място, няколко поколения израстнаха, смятайки мира за даденост. Европа беше равнозначна на мир. Развенчан беше митът, че мирът е безусловна даденост. Развенчана беше и друга една представа - че Русия не може да започне война. Милиони хора в Русия изживяват тази травма", отбеляза тя.

Според нея има и друг общосоциален прочит - реалността излезе иззад клишетата.

"Алфа Рисърч" току-що направи изследване какви са големите уроци от войната на Русия срещу Украйна. Двете най-големи неща, които излизат на предно място това е необходимостта обединени действия на Европа срещу всяка война и обща стратегия на европейските страни като превенция", подчерта социологът.

Какво още каза Боряна Димитрова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад