Босна и Херцеговина гласува днес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мюсюлманите, сърбите и хърватите също избират днес свой представител в колективното президентство на Босна и Херцеговина. Вотът там ще определи и състава на държавния и местните парламенти. Съгласно споразумението, сключено в американския град Дейтън през 1995 г. Босна и Херцеговина е разделена на две големи автономни части - Мюсюлманско-хърватската федерация, която е разположена върху 51% от страната, и Република Сръбска, която пък заема останалите 49%. Всяка една от тях има собствени парламенти и правителства. Журналистът Николай Кръстев следи от години Балканите отблизо. Попитахме го дали може да очакваме крайни действия от страна на Република Сръбска след днешния вот и ще се стигне ли до обявяване на независимост?

Николай Кръстев определи тези избори като най-сложните в Европа. Фактът, че се избират на толкова равнища представител във властта, показва, че избирателите в Босна и Херцеговина имат много работа, която трябва да свършат днес.

Той допълни, че тези избори, освен че са сложни като математика и действия от страна на избирателите, са сложни и за това след тях какво ще стане с Босна и Херцеговина. Напрежението е много голямо и може би това са най-предизвикателните избори в страната. Темата за отцепването на Република Сръбска от останалата част на Босна и Херцеговина е голям елемент, свързан с балканската нестабилност, пред която е изправен целият регион на Западните Балкани.

Освен това между Москва и Баня Лука се наблюдава едно много сериозно сближаване през последните 13-14 години.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад