Ескалация на конфликта в Украйна или възможност за политически решения - коментар на Любомир Кючуков и Здравко Попов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се позиционира България на картата на света и как влияят външните процеси, с които се налага всички се съобразяват? Войната в Украйна води след себе си и политически промени, а голямата инфлация в резултат на поскъпналите енергоресурси, която започна веднага след края на третата COVID, породи сериозно недоволство в различни европейски страни.

Високите цени след началото на война допълнително изнервиха европейците и последваха предсрочни избори в редица държави. Само преди седмица Италия смени своето правителство и позволи начело на държавата да застане жена от крайнодясната партия “Италиански братя”. Две седмици преди това в Швеция на власт дойде консервативна коалиция.

Новите правителства ще трябва да работят на фона на голяма енергийна криза, която тази също седмица мина в нов етап след подозренията за саботаж на двата тръбопровода на “Северен поток”, което крие риск тръбен газ да не потече скоро към Европа.

На този фон руският президент Владимир Путин подписа указите за присъединяване към Русия на Доценката, Луганската, Запорожката и Херсонска област. Това стана след провеждането на референдуми, които международната общност в лицето на мнозинството държави в ООН не признава.

Как тези процеси ще засегнат всеки един от нас? В студиото на “Избори 2022: Избери сега” за това говориха дипломатите Любомир Кючуков - бивш заместник външен министър, и проф. Здравко Попов - външнополитически съветник на президента Желев.

Какво каза те вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад