Божидар Божанов: Има риск да отидем на нови избори, които да не произведат нищо различно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Коалиционните партньори трябва да бъдат на една маса и да коментират, защото това е националният интерес. Рискът да отидем на нови избори, които да не произведат нищо различно, е нещо което трябва да избегнем", каза министър Божидар Божанов в "Още от деня".

По думите му е имало обсъждане в последните 6 месеца на тема мисията на Руската федерация в България.

"Обсъждане с конкретни бройки, конкретни хора, експулсиране, в такива детайли не сме влизали. Темата не е обсъждана по време на форуми и на коалиционни съвети. Когато е взимано решението, правителството не е било в оставка. Тези решения не са са взети вчера или днес, те са на база на редица доклади и съвети, които обсъждат квалифицирана информация от последните месеци. Решението не е взето под въздействието на външни сили", заяви Божидар Божанов.

Той добави, че България е слабо звено, най-вече заради корупционната си среда.

"Тази среда, която с години е отглеждана е позволявала много по-лесно външно влияние, включително агенти на външни служби. Корупционната среда създава рискове от значително чуждо влияние срещу интересите на страната. Нямам поглед върху всички сектори, но видяхме със санкционираните лица по "Магнитски", едно от лицата беше на ръководна позиция в една от службите за сигурност. Ако имаме такива индикации от нашите западни партньори, то проблема с корупцията и проблема със службите за сигурност е доста преплетен", допълни Божидар Божанов.

Той обясни, че нивото на киберсигурността, когато е влязъл в правителството е било по-ниско от това, което са очаквали. "Взехме редица мерки, направихме бързи стъпки да повишим нивото на киберсигурност", каза Божанов.

Божидар Божанов коментира и хакерската атака срещу Български пощи.

"Данни никога няма достатъчно. Редица белези на тази атака насочваха към Руската федерация. Имаме завишена киберактивност във всички държави от ЕС в Източна Европа. Самият вирус не се активира в държави от бившия СССР. Доказателства не може и да има, но доста от техническите параметри насочват натам, че то е от Руската федерация", каза още Божидар Божанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад