Божидар Божанов: Машините на практика бяха премахнати

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Машините на практика бяха премахнати. Това е мнението на Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от "Демократична България".

От това, което сме виждали, човешките грешки са много. И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери, коментира Божанов.

Според него често пъти от преумора, а вероятно понякога и с умисъл, членовете на комисиите преписват машинния протокол с грешки, които впоследствие ЦИК коригира.

"Секционните комисии ги мързи да броят и смятат, затова преписват машинния протокол. Като излезе машинния протокол, преписват. Не навсякъде, но на някои места се случва. И затова са взели секционния протокол и са го преписали с грешки. Вместо да препишат 77, са преписали само едната седмица. При проверка на ЦИК ще се окаже, че тези гласове са там. ЦИК прави тази проверка няколко месеца след изборите, за тези не ги е направила. На предните и по-предните всички такива разминавания - между 5 и 20 от общо 12 000 секции - се е оказвало, че грешката е човешка при броенето на разписките", каза още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад