Брюксел със спешни мерки срещу високите цени на енергията и храните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата с тока и газа и високите им цени се превърна в основен проблем пред чешкото председателство на Европейския съюз. Появи се идея за таван на цените на газа, който се използва за производство на ток Всичко това - на фона на отказа на Русия да възстанови газоподаването по "Северен поток 1" от днес.

Пълното спиране на газоподаването по тръбата в Брюксел виждат като последица от няколко решения - първото е, че страните от Г-7 са готови да сложат таван на цените на руски петрол от 5 декември, когато в сила влизат и европейските санкции срещу Русия.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в родната си Германия, че Европа трябва да наложи таван на цената на газа, който получава по "Северен поток 1", което би означавало и таван на цената на електроенергията. Досега имаше разногласия сред европейските държави за това, но след изявлението на фон дер Лайен очевидно Берлин вече е склонен да обмисли такова решение.

В отговор на тези съобщения от Запада Русия обяви, че спира газа по "Северен поток". Европейските министри на енергетиката ще се съберат в Брюксел следващия петък, за да решат какво става с цените на електроенергията - въпрос който тревожи целия ЕС.

Европейската комисия казва, че цените на тока са исторически високи и не предвижда да се понижат поне до 2024-2025 г. Появиха се и критики към фон дер Лайен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той коментира, че ЕК не действа достатъчно дълго, не предлага препоръки към европейските държава, които още през март помолиха за конкретни препоръки.

Чернова на документ, изтекла в медиите, която ЕК вероятно ще обсъди следващата седмица, предлага няколко мерки, които трябва да бъдат въведени едновременно, за да има ефект върху цените на тока. Една от тях е намаляване на потреблението на ток - предложението е да се пести повече във всички възможни форми - в обществените сгради, намаляване на осветлението и пестене в домакинствата, доколкото това е възможно. Идеята идва на фона на плана за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15%

Еврокомисията обмисля и стимули за индустрията, за домакинствата, за всички, които са склонни по някакъв начин да пестят енергия. Друга идея е всяка държава да намери начин сама да стимулира домакинствата си, третото предложение е налагане таван на цените на електроенергия, която се произвежда от АЕЦ и възобновяеми източници.

Вижте още в прякото включване

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад