Сметки за Бюджет 2023 - анализ на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Икономии са необходими до края на годината, за да се покрият всички плащания по бюджета", съобщи през седмицата служебният финансов министър Росица Велкова. По думите ѝ не се очаква държавата да преизпълни приходите, а недостигът на средства през следващата година вероятно ще бъде 12 млрд. лв.

Изход ли е вдигането на данъците и какви са възможните ходове в годината с най-висока инфлация? Коментар на финансиста Димитър Чобанов и икономиста Лъчезар Богданов.

"По последни данни приходите вървят като че ли добре, за юли за ДДС имаме ръст на годишна основа с 21%, общо приходите - със 17-18% за осемте месеца до август. Аз разчитам посланието на министър Велкова и на целия екип на министреството, който е изготвил този анализ, по-скоро като предупреждение напред - т.е. засега нещата са добре, но могат да станат много по-зле, ако имаме една нова рецесия в еврозоната и други икономики в света", каза Лъчезар Богданов.  

"Според мен и текущата картина е по-лоша, очакванията на Министерство на финансите, които не бяха опровергани от никого, всъщност показват, че дефицитът още тази година ще бъде над 6 млрд. лв. по местната методология, а пък по европейската - там говорим за един дефицит от порядъка на 9 млрд. лв.", отбеляза Димитър Чобанов.

Какво още казаха двамата експерти вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад