Църквата против кремациите - ще се намери ли решение на спора?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Митрополит Николай излезе с остро обръщение срещу намерението за разширяване на капацитета на крематориума в Пловдив и изграждането на нов. По този повод днес във всички православни храмове от Пловдивска епархия беше прочетено обръщението на митрополита срещу кремацията. В същото време гробищните паркове във втория по големина град у нас се изчерпват с бързи темпове.

Само за първите пет седмици на тази година се отчита тревожен ръст на смъртността от 17 процента спрямо миналата година.

В обръщението към вярващите митрополит Николай определя изгарянето на хора като поругаване на Бога. Той предупреждава, че съгласието на институциите да се реализират подобни бизнес намерения оказват влияние както върху околната среда, така и върху духовното ни състояние.


От Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите заявиха за БНТ, че многократно са проверявали крематориума в Пловдив, но до момента не са открити отклонения в качеството на въздуха.

Подаденото инвестиционно намерение от фирмата не е за разширение, а за модернизиране на пещите след като кремациите са се увеличили двойно заради пандемията.

"В един момент ние попаднахме в окото на бурята. През миналата година достигнахме цифрата около 4500", заяви Калин Послаников, собственик на крематориума на град Пловдив.

В община Пловдив има входирано още едно инвестиционно намерение за изграждане на втори крематориум. Според инвеститора заради ковид пандемията е увеличава и обществената необходимост от подобни съоръжения.

"Докато в предходни години съотношението кремация погребение беше приблизително око 10-15 процента то сега мога да кажа, че всеки втори смъртен случай е пожелаван от близките да бъде извършена кремация на него", допълни Петко Божков, инвеститор.

В същото време гробищните паркове във втория по големина град у нас се изчерпват с бързи темпове, някои от тях се нуждаят от спешно разширяване.

"По принцип траурните паркове са в изключително тежко състояние. Ако ние, като община не изкупим терените наоколо и не дадем възможност да се разшири траурния парк, ние много скоро ще бъдем поставени при един изключителен бум", добави Анести Тимчев, заместник-кмет на Пловдив.

Според митрополит Николай проблемът с разширяването на гробните полета е чисто организационен. Той изтъква отново християнските ценности и посочва, че "изгаряйки телата на нашите близки, ние практически се отричаме от тях".

Според председателя на сдружение "Българска траурна камара" подобен тип съоръжения не са в разрез с православието и дава пример със съседните балкански страни.

"Гръцката православна църква много дълги години оказваше също решителен отпор срещу подобна инициатива. В последствие промениха позицията си – дали са разрешение, и в момента има изграден такъв крематориум в Атина. По същия начин и Румънската църква. Това е продиктувано единствено от нуждите на обществото , а не от нечии финансови интереси", коментира Петко Божков, председател на сдружение "Българска траурна камара".

"Църквата си е една институция в България, много я уважаваме, но ние гледаме нещата законова гледна точка, всичко при нас е абсолютно законно", каза още Калин Послаников, собственик на крематориума на град Пловдив.

Във всички храмове от Пловдивската епархия има и подписка срещу разширяването и изграждането на нови съоръжения за изгаряния на територията на Пловдив.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад