Цените на храните и защо всичко е толкова скъпо - коментар на Любослав Костов и Кузман Илиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инфлацията нарастваше значително последните 18 месеца, особено по отношение на малката потребителска кошница. КЗК трябва да излезе с някаква позиция и данни, тъй като КЗП констатира нелоялни практики, но КЗК освен да констатира, може и да санкционира, това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главният икономист на КНСБ Любослав Костов.  

Отбеляза, че друг проблем са пропуските в законодателството ни, тъй като все още няма дефиниция за това какво е спекула. По думите му служебният кабинет има добри стъпки в посока на това цените да тръгнат надолу, но редовно правителство трябва да приеме законодателство, което да не позволява такива надценки по веригата за доставка. Трябва да се изсветли цената на продуктите от производител до търговеца.

По думите на икономическия анализатор Кузман Илиев българската икономика е 2,5-3 пъти по-енергоемка от тази на нашите конкуренти в Европа. Акцентира, че е трудно обаче веригите да се надяват, че калкулирайки буфери в цените на стоките, разчитайки на покупателната способност на българите, е трудна работа. Огромна част от доходите на българите - около 30-40% отиват за храни.

"Нас най-много ни удари голямата инфлация, генерирана заради историческата енергийна криза, заради напечатаните трилиони. Това че ЕЦБ продължава до март месец сега да помпа инфлация."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад