Цените нагоре! Какви са тенденциите при основните стоки и какво става на борсите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Винаги има някакви начини, по които да се смекчи шоковото поскъпване. За жалост те не са чисто пазарни. Те са по-скоро в сферата на данъчното облагане, в сферата на акцизите, в сферата на социалните помощи, на мораториумите също - което е една антипазарна мярка, но понякога сигурно се налага, това очерта в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Лошото е, че през тази година цените на всички борсови стоки вървят нагоре и то с един темп, който е по-висок от инфлацията. Когато имаме поскъпване в рамките на 25-30% поскъпване на годишна база, вече е стряскащо, коментира той.

От Софийската стокова борса отчитат изпреварващ темп на поскъпване на стоките спрямо официалната инфлация. Най-голям скок се наблюдава при зърното и горивата.

Двете години пандемия в целия свят са много силен фактор, който оказва влияние на борсовите цени, а за някои от стоките и в по-засиленото потребление и по-слабото производство, допълни Симов.

От Софийската борса отчитат 10-годишен рекорд на поскъпване при храните заради цените на зърното и горивата.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад