Център за безопасен интернет: Внимавайте какви снимки на децата си споделяте

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В сезона на ваканциите повечето от нас споделят лични, семейни снимки. Каква опасност обаче крие качването на снимки на детето ни, догато играе на плажа? В студиото на “Денят започва в събота” темата коментираха Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и Димана Додова - член на младежкия панел.

“Родителите обичат, когато са във ваканция, да споделят снимки на децата си - много умилителни, особено на по-малките - голички, по бански. Това крие рискове, защото дори родителят да е ограничил достъпа на чужди хора до профила си, той може да бъде сравнително лесто разбит. Какво се случва с тези снимки? Те изтичат, крадат се от педофили, използват се, разпродават се и при операциите на наши и чужди служби тези снимки биват открити в различни сървъри. На практика чрез тези снимки се извършва престъпление”, обясни Василева.

Тя посъветва да сме изключително внимателни - да не споделяме снимки на децата си, на които те се виждат ясно.

“А пък за снимки по бански категорично ги съветвам да не го правят”, допълни Василева.

Ние - хората от Младежкия панел, правим много кампании за проблемите в онлайн живота на младите хора, като първите бяха за сексинга и онлайн тормоза, отбеляза 19-годишната Димана.

“Проблемът за сексинга е, че в днешно време налагането на сексапила е от т.нар. инфлуенсъри в социалните мрежи. Какво правят те? Те са с изкуствени тела - оформени с някакви приложения, винаги по бански са показвани - почти голи. Това много млади хора го взимат за пример и не се замислят, че един престъпник няма да се възползва от снимките на инфлуенсър на близо 30 години, но ако попадне на момиченце на 15, която се снима почти гола и качва снимките в Инстаграм само за да набере малко популярност, за да бъде харесена от връстниците си - не се осъзнава опасността това да бъде използвано срещу нея”, обясни Димана.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад