Чернева: От десетия пакет санкции е важно къде е България в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Десетият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия има символично значение, защото ще излезе на 24 февруари, една година от началото на войната. И политически е много важно за това къде е България в ЕС, каза Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Имаше спор по отношение на ядрената енергетика, този спор включва правителството на Унгария. Орбан и Радев са двамата основни опоненти на санкциите по отношение на ядрената енергетика. Изявлението на президента Радев за това как ще сложи вето е твърде силно. Спорът за ядрената енергетика не е приключил, обясни тя.

По думите й основният акцент на посещението на президента Зеленски в Брюксел е перспективата за членство на Украйна в ЕС.

Той поиска бърза писта, Урсула фон дер Лайен каза, че засега такава не може да му бъде предоставена, тъй като това е процес, който се основава на собствени постижения. Но Украйна е много амбицирана. И няма да се учудя, ако Украйна с бързи темпове се приближи до ЕС.

Чернева заяви, че трагедията със земетресението ще има отражение върху турските избори. И е възможно да започнат да се задават въпроси: защо толкова много хора пострадаха, бяха ли изчислени правилно сградите, какво може да се каже по отношение на съмненията за корупция. Зад трагедията стои много политика.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад