Черно море е най-големият подводен музей на корабоплаването в света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Калин Димитров - заместник-председател на Бюрото на Конвенцията за опазване на подводното културно наследство разясни в предаването "Светът и ние", че когато един обект пребивава под вода повече от 100 години, той се превръща в подводно културно наследство. Той също така уточни, че чисто съвпадение е, че днес се навършват точно 100 години от потъването на кораба пред брега на Созопол и от днес той е културно наследство. Димитров каза още, че спрямо дефиницията на конвенцията, за подводно културно наследство се смятат всякакви артефакти, които са се озовали на морското дъно. Конвенциите на ЮНЕСКО касаят само държавите, които са страни по тези конвенции, подчерта той.

 

"Хубавото е, че последните години почти всички средиземноморски държави подписаха конвенцията на ЮНЕСКО, от черноморските държави Русия и Турция не са я подписали, както и от големите морски държави не са я подписали Великобритания, САЩ и Канада. Но всичките тези държави присъстват като наблюдатели и спазват някои от препоръките на конвенцията", поясни Калин Димитров.

 

Подводният археолог сподели интересни факти около потъването на кораба Титаник.
"Титаник е много интересен казус, първо той според определението на конвенцията е вече подводно културно наследство, но той се намира в международни води, тоест по отношение на него препоръките следват да се спазват от държавите, които са я подписали и казусът е усложнен от факта, че той е медиатизиран и през него се вижда как едно огромно нещастие може да се използва за търговски цели. След откриването му са извадени много артефакти, които се продават на търгове, и дори страни които са по-либерални, дори и на тях им се видя, че това не е много редно. Има споразумение от 1997 г. за съдбата на Титаник подписано от пряко засегнатите държави Канада, Франция, Великобритания и САЩ, но което влезе в сила едва преди година и половина. Този казус показва лошите страни на това, когато един обект не е защитен и той започва да се експлоатира търговски", подчерта Димитров.

 

Той също така изрази мнение, че Черно море е едно много специфично море, защото е затворено, а в него се вливат и много големи сладководни реки. "Ефектът е, че на по-големи дълбочини няма кислород, това за биологията не е добре, но за подводното културно наследство е добре, защото един обект там подада в консервационна среда. Черно море е най-големият подводен музей на корабоплаването в света. Археолозите преди няколко дни документираха над 80 такива корабокрушения, защото корабите лежат в морето във вида в който са потънали", разкри Димитров.

 

Калин Димитров сподели още, че има идея в Созопол да се създаде морски музей, където да се покаже подводното културно наследство на България. Той каза още, че друга интересна част от подводното културно наследство са потопените праисторически селища, които имаме в нашето море и, че такива селища има пред почти целия български бряг.

 

Целият разговор, вижте във видеото.

 

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад